Geest en Lichaam

Balans vinden

De balans vinden tussen werk en privé vinden de meeste mensen moeilijk. Dat komt meestal voort uit dat je niemand wilt teleurstellen. Je baas en collega’s wil je laten zien dat je geschikt bent voor je baan, dat je alles aan kan wat ze naar je toe gooien. Thuis wil je laten zien dat je betrokken bent bij je partner, je kinderen en het huishouden. 

Meestal zal dat goed gaan, maar er zijn momenten dat alles tegelijk komt. Je partner heeft meer aandacht nodig, je baas heeft een grote opdracht voor je en door alle drukte zie je het huishouden verslonzen. Resultaat: stress! Hoe vind je de balans tussen werk en prive?

Roep hulp in

Het komt allemaal hier op neer: er zijn te weinig uren in een dag om alles te doen wat je wilt. Kijk naar wat het gemakkelijkst op te lossen is. In bovenstaand voorbeeld is dat het huishouden. Het is voor veel mensen een grote stap, maar huur iemand in. Een schoonmaker is tegenwoordig echt niet alleen meer voor de elite. In een modern huishouden is het gewoon druk, beide partners werken, kinderen gaan enkele dagen naar de opvang. Wil je dan in je vrije tijd bezig zijn met het huishouden? Het antwoord is gewoon nee. Huur een huishoudelijke hulp in en er zal een last van je schouders vallen.

Betere balans werk en privé

Alles komt tegelijk en aan het eind van de dag heb je het idee dat je zowel je werk niet goed hebt gedaan en je partner en/of kinderen tekort hebt gedaan. Hoe ga je dat oplossen?

Zorg dat je focus krijgt. Als je op werk bent moet je je volledig focussen op werk. Zet je privé telefoon uit en laat dit ook weten aan de mensen thuis. Je moet je concentreren op werk, want anders is er binnenkort geen werk meer en wat dan? Je kan ook voor een baan zonder studie kiezen.

Andersom moet het ook! Ben je thuis, focus je dan ook op thuis. Laat dit ook weten aan je collega’s en je baas. Vrije tijd is vrije tijd, ze hebben je thuis ook nodig. Vertel aan je collega’s dat er thuis wat speelt en dat je niet gebeld kan worden thuis. Meestal is hier wel begrip voor, want je lijkt wellicht alleen in je sores, maar een goede balans tussen werk en privé vinden is iets waar veel mensen mee worstelen. 

Praat dus met de mensen om je heen die je aandacht nodig hebben en verbeter de balans tussen werk en privé.