Tips

Tips voor een gezonde lifestyle

Yes, dat je hier bent om dit artikel te lezen is een goede stap. Een gezonde lifestyle is wat anders dan crashdieëten en tijdelijke gezondheidshypes. Je wilt de rest van je leven een lifestyle die gezond is én dus vol te houden. 

Het hebben van een gezonde levensstijl rust op twee pijlers: fysieke gezondheid en mentale gezondheid en ze staan niet los van elkaar. Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Fysieke gezondheid

Je fysieke gezondheid kan je verbeteren met goed eten en voldoende beweging. 

Qua gezond eten is de key dat je jezelf niet alles ontzegt. Ongezonde dingen zijn gewoon lekker en dat moet je jezelf ook gunnen, maar met mate. Een zak chips in het weekend: prima. Een punt taart op een verjaardag: ook prima. Zorg alleen dat het een normale zak chips is, eet geen familiezak op in je eentje. En neem maar 1 punt taart. Ontzeg je jezelf dit allemaal? Dan houd je het niet vol. 

Het gaat ook om de balans. Los gegaan in het weekend met feestjes? Zorg dat je de week erop extra er op let dat je geen vette dingen eet en dat je voldoende groente en fruit binnen krijgt.

En een belangrijke tip: lees etiketten! Fruitdrank als vervanger voor fruit? Nee! In de meeste fruitdrank zit megaveel suiker en in fruit tellen niet alleen de vitamen, maar ook de vezels. Die zitten niet in fruitdrank.

Zo zijn er meer verborgen voedseladdertjes. Leer ze herkennen in de supermarkt. In principe hoef je qua voedsel niet de middenpaden in. Loop langs de buitenkant langs de versafdelingen en daar is alles te vinden wat je nodig hebt. 

Bewegen is goed voor ieder mens en ook het moeilijkst vol te houden. Je hoeft echt niet meteen een abonnement te nemen op de sportschool, maar neem eens wat vaker de trap, parkeer je auto aan de rand van het parkeerterrein in plaats van voor de deur zodat je moet lopen en fiets naar je werk, de supermarkt, de stad of je vrienden. Ga een rondje wandelen na de lunch of het diner. Verwerk dit in je routine en je zal zien, je wordt gezonder én je houdt je gezonde lifestyle vol.

Mentale gezondheid

Ook je mentale gezondheid is belangrijk voor een gezonde lifestyle en is een stuk persoonlijker dan de tips bij een fysieke gezondheid. Je mentale gezondheid houdt sterk samen met wat jou gelukkig maakt. Dat klinkt als een open deur, maar veel mensen weten dat helemaal niet.

Kom erachter en zorg dat alles wat in de weg staat voor jouw geluk naar de achtergrond verdwijnt.

Eigenlijk is er maar 1 goede tip voor een gezonde leefstijl op mentaal gebied: doe wat jou gelukkig maakt!