Algemeen

Thuis sporten

Thuis sporten is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Fitnessmatjes, gewichten en stretchbanden vlogen de webshops uit. Sportscholen moesten in aller ijl sluiten, dus als je een beetje fit wilde worden of blijven, dan moest je thuis aan de slag.

Video’s

Op social media ontpopte iedere fitgirl zich tot fitness instructeur. Met allerlei oefeningen kon je thuis aan de slag en ze maakten video’s waarin ze de oefeningen voor deden en aangaven hoeveel herhalingen je kon doen, meestal afhankelijk van je niveau.

Op Youtube waren al langer kanalen te vinden voor thuisfitness, maar die werden nu in één klap een stuk populairder. Je kan op Youtube heel specifiek zoeken op jouw niveau en welke spiergroepen je wilt trainen en er komt bijna een training op maat uitrollen. Er zijn zelfs trainingen die specifiek voor mensen zijn die wonen in een appartement. In die oefeningen wordt niet te veel gesprongen of gestampt, zodat burenruzies worden vermeden

Voorbeelden van oefeningen

Het ligt er natuurlijk helemaal aan welke spiergroepen je wilt trainen.

Als je focus op je benen en je billen ligt, zijn squats en lunges de populairste oefeningen. 

Je kan de oefeningen net zo vaak doen en herhalen, tot je bovenbenen beginnen te branden. 

Met squats kan je gewichten in je handen nemen om het zwaarder te maken, je beenspieren moeten immers meer gewicht omhoog drukken als je gewichten in je handen hebt.

Ligt de focus op je core, dan is planken het beste. Die kan je op verschillende manieren doen. Je kan steunen op je handen of je ellebogen, maar je kan ook een zijplank doen, waarbij je zijwaarts hangt en steunt op één elleboog. 

Wil je het iets zwaarder doen? Dan kan je bij een reguliere plank je benen om de beurt intrekken, alsof je aan het klimmen bent. Je zal snel merken dat dit erg zwaar kan zijn.

Wil je je armen trainen, dan zijn push-ups meestal het antwoord. Push ups kunnen voor beginners erg zwaar zijn. Je kan het verlichten door het te doen door te steunen op je knieën in plaats van je tenen. Het is zwaar, maar ook iets waar je snel progressie in kan boeken. 

Als je je conditie wilt verbeteren, dan kan je gaan hardlopen of fietsen. Let bij hardlopen erg op je gewrichten. Als je overgewicht hebt, is hardlopen niet aan te raden. Wil je gaan hardlopen, dan zijn goede hardloopschoenen essentieel!
Wil je verder komen in het hardlopen of een andere conditiesport, dan is een combinatie met trainingen voor een sterkere core ook aan te raden.