Geest en Lichaam

Mentaal fit blijven

Als we het over fitheid hebben dan gaat het vaak over fysieke fitheid. Gelukkig is er de laatste tijd ook steeds meer aandacht voor mentale fitheid, want dit is misschien nog wel belangrijker dan fysieke fitheid. De twee hangen natuurlijk ook samen, maar fysieke fitheid is niet alles! 

Er lijkt de gedachte te heersen dat als je er fantastisch uit ziet, dat je leven dan vanzelf ook fantastisch zal zijn. Helaas is dit niet altijd waar. Het gaat om wat je uitstraalt, of je lekker in je vel zit. 

Hier een aantal tips om meer aandacht te besteden aan je mentale gezondheid

Denk aan jezelf

Vooral als je een vrouw bent wordt er van jongs af aan ingeprent dat je moet zorgen voor anderen. Denk aan anderen. Denk aan je ouders, denk aan je vriendjes, denk aan je kinderen. Stop! Denk aan jezelf! De harde waarheid moet je horen: niemand heeft je echt nodig, maar het is gewoon lekker makkelijk dat je er altijd bent om alles voor iedereen te regelen en op te lossen. Ze doen het zelf maar. En natuurlijk vallen je kinderen hier een beetje buiten, die hebben je wel echt nodig, maar onthoud: ze hebben nog een ouder.

Een belangrijk onderdeel van je mentale fitheid is nadenken over wat je zelf wilt en dit vervolgens ook doen. Wat zijn jouw dromen en doelen? Ga ervoor! 

Formuleer een doel

Er zijn van die mensen gezegend met een duidelijk doel voor ogen. Als zij tijdens een gesprek de vraag krijgen waar ze over 5 jaar staan, dan schrikken ze niet, want dat wisten ze al van jongs af aan. 

Helaas is dit niet voor iedereen zo en misschien nog wel erger, wat als je altijd een doel hebt gehad en je moet dat doel los laten door omstandigheden? Of je hebt hem gehaald. Dan dobber je doelloos door het leven. Dit is niet perse slecht, maar je kunnen focussen op een stip op de horizon en erheen varen geeft meer voldoening dan dobberen.

Maar wat moet dat doel zijn? Een soort ultiem levensdoel hoeft het niet te zijn, maar iedereen zegt wel eens tegen zich zelf: kon ik maar…

  • Kon ik maar Frans spreken.
  • Kon ik maar piano spelen.
  • Kon ik maar een roman schrijven. 
  • Kon ik maar…

Maak van ‘Kon ik maar’ ‘Ik kan’! Dat wordt je doel. En misschien ben je in het begin niet helemaal overtuigd van je doel, maar geloof me, dat is niemand. Iedereen twijfelt wel eens. Maar als je doorzet, kan je straks wel Frans spreken of piano spelen! 

Dat is erg goed voor je mentale gezondheid.