Algemeen

Zo blijf je gezond

Er is geen garantie of een geheim recept die garandeert dat je gezond door het leven zal blijven gaan, maar er zijn wel een hoop zaken die je kan doen om zo gezond mogelijk te blijven en lekker in je vel te zitten. Hier een paar simpele tips.

Zorg dat je voldoende goede dingen eet

Wat een open deur lijkt, maar wat zijn mensen er doorgaans slecht in. Het is niet moeilijk, het is bekend wat een mens nodig heeft om normaal te functioneren en gezond te blijven. Dit is bijvoorbeeld 2000 kcal, 50 gram eiwit en 260 gram koolhydraten. Meer of minder is dus minder gezond.

Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om dagelijks exact binnen te krijgen wat je nodig hebt, niet meer en niet minder, tenzij je aan de shakes gaat. Er bestaan shakes die zijn opgebouwd uit alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Dat is dus perfect, maar het is wel saai natuurlijk. 

Om het zonder shakes te doen moet je dus veel leren over voeding. Ga etiketten lezen en zoek uit wat je binnen krijgt als je bijvoorbeeld een broccoli eet. Probeer het uit te balanceren over meerdere dagen. Vandaag teveel koolhydraten, dan morgen te weinig. Dat is echt niet erg als je dat doet over enkele dagen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de aanbevolen hoeveelheid van een week binnen 1 dag binnen krijgt en dan de rest van de week 0. Dat is ongezond.

Beweging

Je hoeft echt geen topsporter te worden, maar dagelijks bewegen houdt vele kwaaltjes op afstand en is goed voor je brein. Per dag 10.000 stappen zetten is bijvoorbeeld een erg goed begin. Er zijn zoveel kleine dingetjes die je kan doen om meer te bewegen je weet het al: neem de trap in plaats van de lift. Ja, ook als je naar de 6e verdieping moet, dan doe je er maar iets langer over.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je perse dicht bij de ingang van je bestemming wilt parkeren? Vast niet, dat doe je uit automatisme. Parkeer eens aan de rand van een parkeerplaats en gun jezelf die extra beweging naar de ingang. 

Ga je met de bus? Stap eens een halte eerder of later uit en loop naar huis. 

Het klinkt allemaal futiel, maar die dagelijkse gedragsveranderingen dragen het meeste bij en zijn het makkelijkst vol te houden. Je kan jezelf wel 3x in de week met de pest in je lijf naar een sportschool sjouwen, maar dat houd je gegarandeerd niet vol. Zoek iets dat je volhoud!